Wijziging normering laadpunten voor elektrische voertuigen

 In Professionele nieuwsbrief
Wijziging normering laadpunten voor elektrische voertuigen Aanpassing norm IEC 61851-1:2017
De normering rond de laadstations voor elektrische voertuigen werd onlangs gewijzigd.

oplaadpunt

Het voorzien van laadpunten voor elektrische wagens wordt namelijk steeds couranter voor zowel installateurs, studiediensten, groothandels als bouwheren. Elk laadpunt dient voorzien te worden van een afzonderlijke personenbeveiliging.  Meer en meer groeit het bewustzijn dat deze beveiligingen ook geschikt moeten zijn voor DC-componenten.

De geactualiseerde versie van de norm IEC 61851-1:2017 legt hieromtrent alles duidelijk vast. Deze nieuwe norm is strenger dan de vorige versie. Bovendien wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen enkelfasige en driefasige laadpunten.

   

 

 

 

Maar hoe dient een mode 3 laadstation voor elektrsiche voertuigen nu beveiligd te worden?

Sinds 7 februari 2017 is de norm IEC 61851-1 voor laadpunten voor elektrische wagens gewijzigd. Hierdoor is het nu noodzakelijk om zowel bij enkelfasige als driefasige toestellen voorzieningen te nemen tegen DC-componenten in foutstroom. Klik door naar onze website voor extra info.

 

Wat zegt het AREI?

Het AREI legt geen specifieke regels op voor het aansluiten van laadpunten voor elektrische wagens. Een installatuer dient hierbij rekening te houden met de regels van goed vakmanschap. Deze regels zijn terug te vinden in de geldende normering ter zake, zijnde:

IEC 61851-1 “Electric vehicle conductive charging system – Part 1: General requirements” en

IEC 60364-7-722 “Low voltage electrical installations – Part 7-722: Requirements for special installations or locations – supplies for electric vehicles”.

 

Op onze website vind je ook meer terug over:  

  • Welke voorschriften worden opgelegd in IEC 61851-1 en IEC 60364-7-722
  • Welk probleem 6mA DC veroorzaakt en waar het vandaan komt
  • Waarom toch voor een aardlekschakelaar type B te kiezen
  • Plaatsing in het Belgisch TT net

wijziging

Voor aanvullende informatie of advies, staan wij uiteraard steeds tot uw dienst.

 

Recent Posts